Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na kraslického rodáka Johannese Schmidta

Zároveň v rubrice ZPRAVODAJ najdete velikonoční Farní list č.07 - Přímluvy za nového biskupa Tomáše, Postřehy k "Česko uklízí", z pohřbu Johannese Schmidta, pár slov k velikonočnímu tajemství.

Vzpomínka na Johannese SCHMIDTA

kraslického rodáka a čestného občana Neutraublingu 2016

 

            Bývalý ministrant z kraslického kostela Božího Těla, vzorný posluchač děkana Haussera,  vždy věrný svému rodnému městu GRASLITZ – KRASLICE, se narodil 22.03.1932 v nemocnici j.schmidt-1.jpgv Kraslicích. Z této nechal nástupce zmíněného děkana, P.Jaroslav Feix, v roce 1946 přenést jak celý oltář, tak i dva rohové abaky spolu s monstrancí a ciboriem. V té době se náš milovaný hoch musel se svou rodinou rozloučit při vysílení=vyhnání s rodným krajem. Jak vzpomínal se slzou v oku, jeho babička si v kožichu odnesla za velkého osobního rizika vyřezávané malé betlémské lipové figurky spolu s několika fotografiemi. Tyto si vždy každým rokem se svou milovanou ženou Heidi stavěl v rodinném domku. Ten si spolu postavili na bývalém letišti v Neutraublingu. K figurkám patřila i stáj, chlév; ten si z Graslitz vzít nemohli; ten zde nechali a ani netušili, jaký „CHLÍV“ ze všeho v pohraničí, bývalých Sudetech, Rudé gardy udělaly! Přesto zůstaly vzpomínky i na dobré a krásné. Toto mu vše vyvstávalo v paměti, když se ihned, jak to bylo možné, po něžné revoluci, rozhodl navštívit své rodné město. Jaké překvapení: vše v kostele bylo jako dříve! P. Jaroslav Feix za celá ta léta s ničím nehnul! Jistě z našeho hlediska prapodivné, ale jak vidět, měla tato nečinnost také své positivum! Pochopitelně jako muž činu, muž s mnoha kontakty, je Johannes rozhodl pro svůj rodný kostel sehnat finanční pomoc, nechal zde instalovat na tehdejší dobu špičkovou aparaturu (mikrofony, zesilovače atd.).

          Když jsem byl 6.9.1992 z farností Praskolesy, Hořovice, Lochovice, Mrtník a Sv. Dobrotivé přeložen sem na kraslicko, brzy jsem se taktéž setkal s Johanesem a bylo to velmi emotivní: šlo o zdraví a život P.Feixe. Zdejší kraslická nemocnice nebyla schopna účinně vyléčit úraz jeho nohy, kterou mu způsobilo vozidlo soukromého pekaře Václav. Ve chvílích, kdy šlo o dny a hodiny, byl to právě Johannes, který P.Feixe osobně převezl do Regensburgské fakultní  nemocnice, kde ho opět operovali a vložili „růženec“ z hojivých antibiotických perel přímo do rány a byl zachráněn.

          Mezitím se pan Schmidt osobně přesvědčil, jak důležitá je generální oprava el.vedení v kostele; tím počká i započatá oprava vitráží (2 okna již byla opravena), což byla tehdy v jeho očích priorita. Díky Bohu, při rozhodující návštěvě během nedělní bohoslužbě 4x vypadlo celé el. vedení v kostele! „Byl jsem nevěřící Tomáš!“, prohlásil tehdy přede mnou do mikrofonu a sehnal přes svého přítele Petera Brolla, majitele firmy na el.kabely, takové množství různých průměrů, že jsme mohli z tohoto daru vyměnit nejen celé el.vedení rozšířené i o nefunkční plynové kostela Božího Těla, ale i kostel sv.Petra a Pavla v Rotavě. Poté došlo i na vzpomenuté vitráže.             

         Již záhy v roce 1996 došlo k oboustrannému jednání a přípravě k uzavření Partnerství dvou farností Kraslice a Neutraubling. Došlo k tomu za účasti 2 biskupů (mons.Radkovského a mons. partnergemeinde---schild-an-der-kirche.jpgGuttenbergra) v Neutraublingu. Byl vždy „hnacím motorem“ při všech aktivitách, samozřejmě že ze strany české ve mně našel poctivého, nápaditého spolupracovníka, takže se již vžilo každoroční setkání obou farností jak v Kraslicích o pouti na Boží Tělo, ale i naše návštěvy u nich. Většinou se tato setkání spojila s návštěvou jiného poutního či jinak zajímavého místa ať zde na naší straně, či na straně německé. 6 let „námluv“ bylo oficielně v r.2002 zpečetěno 2 deskami (jedna viz dole).

                                             

Spolu jsme oslavili všechna jeho životní jubilea (70, 75, 80 let). Pán si  ho zavolal v noci na Bílou sobotu 26.3.2016 v ústavu pro seniory ve

svém městě v Neutraublingu, kde byl dlouhá léta 2.místo-starostou.

               Byl i nositelem Kříže za zásluhy SRN se stuhou.

 

P.Peter Fořt, děkan

                            a sokolovský okr.vikář

                                                                                                                                                                     

P.S. Výnosy z adventního prodeje perníčků byly vždy předány n_2011pumpernikl.jpgkraslické farnosti a ta je předala Farní charitě kraslické. Za pomoci Johannese bylo i finančně pomoženo udržet farní budovu ve Stříbrné, která slouží charitním účelům celé plzeňské diecéze.

Díky Bohu za tohoto úžasného přítele. R.I.P. 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 467774
Měsíc: 4719
Den: 308