Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple Grotte-Oloví

 

 

grotte-0.jpgKaple
OLOVÍ – kaple v lesích
 
Německy: GROTTE - BLEISTADT
 
Titul kaple: Nejsvětější Trojice
 
Sloh – umělá jeskyně
 
Nedaleko města Oloví, kde se dělí Chebsko od Krušnohoří, leží na výšině mezi vzrostlými stromy na Šibeničním vrchu jeskyně zasvěcená ke cti Nejsvětější Trojice. Ke vzniku kaple přispěla tato událost:
Starý, důstojný mistr pekařský Franz Josef Pinhack chodil denně v pozdním odpoledni přes (Scheibenberg) ke kapli sv.Josefa a pokračoval cestou k místu, kde dnes stojí jeskyně, zpět domů. Při jedné takové procházce ho překvapila velmi silná bouře, hledal proto útočiště pod borovicí. Blesk udeřil nejen před ním, ale i vedle něho i za ním. Mistr pekařský se modlil a sliboval, že na tomto místě zavěsí svatý obraz, jestliže se zdráv vrátí domů.
Doma se již rodina podivovala nad dlouhou nepřítomností jmenovaného a často ho vyhlížela. Když Pinhack dorazil domů, vypravoval o nepohodě a o svém slibu. Slovo dodržel a na strom, pod kterým našel ochranu, připevnil obraz Nejsvětější Trojice. Později zde bylo postaveno i několik dřevěných laviček. Mnozí, kteří tudy procházeli, se zde zastavili k tichému rozjímání. Místo bylo stále častěji navštěvováno. Pro město Oloví (Bleistdt), obce grotte-5.jpgLibnov (Liebenau), Dolina (Loch), Krajkovou (Gossengrün) a Hřebeny (Hartenberg) se stalo místo malým poutním místem.
V letech 1915 – 1917 za 1.světové války pojal tehdejší olovský farář Marck se štukatérem Fischerem plán postavit v lese jeskyni ke cti  Nejsvětější Trojice. Sběrem odpadové strusky z haldy sklárny, z darů a příspěvků se oběma mužům podařilo za neuvěřitelných obětí začít se stavbou jeskyně. Brzy došly peníze i prostředky, stále nové překážky se stavěly do cesty. K tomu ještě Fischer musel narukovat na vojnu. Během této doby pracoval farář Marck s několika věrnými na díle sám. Fischer dostal dovolenku a pomáhal radou i prací při stavbě jeskyně. Žel Bohu hotové dílo již nespatřil, padl na poli cti, jak se tehdy říkalo, budiž jeho památka zachována.
Jakmile byla jeskyně hotová, putovali mladí i staří z celého okolí k posvěcenému místu. Zvlášť o Slavnosti Nejsvětější Trojice to byl svátek pro celé Oloví. (Přeloženo z něm.originálu)
 

Kaple sv. Trojice („Grotte“)

 

Kaple je postavena na Šibeničním vrchu (Galgenberg, 666 m n. m.) nad Olovím

Původně stál na jejím místě dřevěný sloup s obrazem sv. Trojice.struskova-kaple-u-olovi-2-foto-mller-2010.jpg


Ve zvonici kapličky visel zvon s nápisem: „Johann Georg Jordann mě ulil v Chebu 1749“.

 

Zdroj: Lois Eißner a kol. (1973): Bleistadt, einst königliche freie Bergstadt 1523–1973. –  Amberg.

 

 

Poznámka P.R.: Kaple není postavena ze strusky z výroby skla, ale ze strusky, která vznikla při tavení železa v bývalých rotavských železárnách.

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 472253
Měsíc: 5260
Den: 187