Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple Mezihorská

mezihorskakaplekovar2002.jpgMezihorská (dříve Kührberg)
 
Kaplička

Kaplička se nachází naproti bývalému motlitebnímu zvonu. O postavení kaple jsou v obecní kronice dvě verze, které se navzájem nemusí vylučovat. Podle první verze postavil kapličku majitel statku čp. 30, kterému pak připadla do vlastnictví. Podle druhé verze dala kapličku postavit roku 1894 Anna Rosina Kraus, která bydlela v sousedství kapličky [1].

Kaple Panny Marie Lurdské byla obnovena v letech 2000–2001 a znovu vysvěcena 27. 10. 2001. Největší podíl na renovaci nesla rodina Kovářova (Václav, Jana a syn Kamil), s přispěním Obecního úřadu Jindřichovice, římsko-katolické farnosti Kraslice a 18 místních obyvatel a rekreantů [1].

  

Farnost

Mezihorská byla přifařena k Jindřichovicím. Tam také musela odvádět desátek v den sv. Martina v podobě čtyř korců žita. V nejstarších dobách však Mezihorská pravděpodobně patřila pod jinou farnost [1]. Přifaření by vysvětlovalo nejstarší název vesnice Mezihorská – Kirchberg (1454), to znamená „kopec patřící kostelu“. Kterému kostelu dříve patřily pozemky, na nichž stojí Mezihorská, nelze z listin prokázat. Jindřichovice nepřipadají v úvahu, protože samy byly do roku 1537 pobočkou farního kostela v Lomnici. Také sousední vesnice Křemenitá (Griesbach) byla původně přifařena k Lomnici. Totéž se předpokládá i pro Mezihorskou [2]. mezihorska.jpg

 

Zdroje:

[1] J. Müller (1935): 2. Chronik der Gemeinde Kührberg. – Kührberg (Český překlad s dodatky, 2005-2006). – Depon. V. Kovář, Mezihorská a OÚ Jindřichovice.

[2] R. Günther (1959): Orte und Einschichten im Elbogener Kreis. Entstehung oder Deutung ihrer Namen. - Elbogener Heimatbrief, Jg. 10., Nr. 7, S. 146.

 

 

013.jpgMezihorská a její skrytá tajemství.

Tato malebná malá víska má svou krásně opravenou kapličku díky + paní Janě, které splnil manžel a syn tajné přání. Ze zdevastovaného „bunkru pro chuligány“ – už jsme jednou o této ruině a zničené bývalé kapli před lety ve FL psali – se stala vpravdě perla. Tím ale aktivity otce a syna nekončí. Jejich Jana se na ně jistě z výšin – věřím nebeských – s radostí dívá a za ně i přimlouvá. Je to i nutné! Nebezpečné bylo stěhování velkého těžkého kamene pod kovový kříž, který Kamil syn s otcem Václavem zhotovil. Na kolečku kámen vezli lesem, v těžce přístupném terénu, jeden vpředu zapřažený jako kůň, druhý vzadu držel „balanc“. Čekali bychom, že horší to měl ten vpředu, ale kdepak! Udržet rovnováhu, balanc, bylo nad lidské síly. Museli se proto každou chvíli střídat.012.jpg Tahle námaha jim mohla být ušetřena, kdyby nějaký zloděj předtím původní kámen pod kříž, těmito dvěma muži odhalený a odkrytý, neukradl! Jestli se někdy dozvíme, kdo to udělal, pak se s tím zároveň dozvíme, že si tento poberta přivezl domů boží trest! Problémy, těžkosti, nemoc či smrt bývají následkem této neuváženosti. Co jednou patří Bohu, byť by to jen boží muka či kříž v poli byl, nesmí být beztrestně zcizeno! V Písmu stojí: „Kdo by zničil boží dům (kapli, boží muka, kříž), toho zničí Bůh.“ A tak byl vloni tento kříž na kraji lesa za Mezihorskou směrem na Rozmyšl odhalen a letos v rámci vzpomínky na věrné zemřelé 06.11.ve 13:45 i posvěcen. Snad se tam i vy brzy na procházce zastavíte, pomodlíte a na štítku přečtete:   Zhotoveno Okrašlovacím spolkem z Jindřichovic
 

 

x

 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 472769
Měsíc: 5544
Den: 364