Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple sv.Votěcha-Kraslice-Glasberg

 

Kaple
KRASLICE – SKELNÁ HORA
 
Německy: GRASLITZ – GLASBERG - KAPPELE St.Adalbert
 
Titul kaple: sv.Vojtěcha
                                                                                                                                                                     
Historie a popis kaple sv. Vojtěcha ve Sklené. Barokní kaple sv. Vojtěcha je umístěna ve svahu v obci Sklená, cca jeden kilometr východně od Kraslic. Kaple byla vystavěná v letech 1718–1722. Stavebníkem byla vdova po mlynáři Pavlu Dotzauerovi Marie Rosina. Ta ji nechala postavit ke cti svého manžela s povolením konsistoře pražského arcibiskupství ze dne 30.03.1728. V roce 1909 byla před vstupem vybudována předsíňka.
Jedná se o drobnou jednolodní stavbu na obdélném půdoryse s přístavbou předsíně, která mírně předstupuje před pravé boční průčelí. Loď je zděná z lomového kamene, předsíň je cihelná. Kaple je kryta sedlovou střechou s valbou nad závěrem a menší sedlovou střechou nad přístavbou kolmo posazenou k lodi. Na střechu předsíně je nasazena osmiboká zvonová věžička s cibulovou bání. Věžička je završena latinským křížem. Vstup do kaple je z levého průčelí do předsíně. Z předsíně je vstup vřetenovým schodištěm do zvoničky v patře a původním vstupem přímo do lodi kaple. Tento vstup je orámován barokním ostěním s uchy a s donátorským nápisem: PAULUS DOZAUER ANNO 1722.. Interiér kaple je osmiboký se zkosenými rohy, do nichž jsou vloženy malé niky. Dochována je zděná menza oltáře, stejně jako původní vnitřní dveře do kaple s krabicovým zámkem. Loď je zastropena plochostropě s výrazným fabionem a se štukovým zrcadlem.V zrcadle je jednoduchá výmalba představující hvězdnou oblohu.
Kaple sv. Vojtěcha na Skleném vrchu je významnou krajinotvornou stavbou a tvoří výraznou dominantu v obci. Jedná se o drobnou barokní stavbu, která je přímo datovaná a známa je také její donátorka. Kaple je památkově hodnotným objektem dotvářejícím výraz sídla
Dvoukřídlé dveře s krabicovým zámkem jsou darem kostela sv.Petra a Pavla v Rotavě (boční pravé dveře zrušeného vchodu tamního kostela), protože původní nezachovalé dveře této kaple byly poničeny vandaly, byl možný volný přístup do kaple. Střecha kaple, jako i věžičky byla opravena v roce 2000-2001. (použit tisk. článek Mgr.Hoznourové z MĚÚ Kraslice a doplněn).
                                                                          
   
Zápis ve farní dokumentace z roku 2001:
Římskokatolická farnost Kraslice
                                                                               
15.06.2001 - pátek v 10. týdne v mezidobí, na svátek sv.Víta, spolupatronačeských zemí se sv.Vojtěchem, patronem kaple na Glasbergu, 2 dny před kraslickou poutí Božího Těla:
            Kaple je zcela zdevastovaná, dřevěný oltář rozbitý, kamenná menza zčásti rozebraná a zneuctěna, 4 niky i omítky opadané, ohořelé kameny svědčící o zapálení všeho, co zde připomínalo stánek Boží, podlaha zčásti rozebraná - obraz duševní devastace po 40 letech komunistické totality. V interiéru zůstal jakoby zázrakem zachován strop se štukaturou a nebeskou oblohou s hvězdičkami. Je to symbol neporušeného nebe - uprostřed té spouště. Zánik hrozil i exteriéru kaple. Bez oken, venkovních dveří, možný přístup i do věžičky, ze které zmizel zvon. Nad kaplí eternitová střecha porostlá 15 cm vrstvou mechu, zčásti též již ztrouchnivělým krovem a dřevěným bedněním.
            V létě r.2000, v jubilejním svatém roce, zazněl jako blesk hlas pana Jiřího Dientra, zdejšího rodáka, který s rodinou opustil ČSSR a který v SRN začal podnikat.Ten hlas mi řekl: Rád bych s pomocí Boží i Vaší, Pater, chtěl zachránit kapli na Glasbergu (Skelné hoře). Rád bych vše financoval. Díky Bohu za ta slova. Díky Bohu, že nezůstalo pouze u slov. Švagr pana Jiřího, který žije v blízkosti kaple, za svolení p.Harapáda-správcem měst. lesů, porazil na podzim r.2000 silné javory, 3 osiky, 3 smrky a břízu. Tím se prosvětlila jižní strana kaple. Cena za 1m3 řeziva byl spíše symbolický - 40.-Kč. Pokrývačská firma Petr Koiš položila základ oprav tím, že vyspravila shnilé části dřeva, že položila novou krytinu (bonnský lepený šindel ) na loď kaple a věžičku oblékla do mědi. Kříž nebylo možné vyjmout, byl proto očištěn a natřen na místě.
Finanční sponzoři: řk farnost Kraslice 100.000,00 Kč, pan Jiří DIENTER platil řemeslníky.
                               Pan Josef Pňáček- Řeznictví 5.000,00Kč
Materielní sponzoři: řk farnost Rotava:dvoudílné dubové dveře-ze zrušeného bočního vchodu,
                                 řk farnost Kraslice: měděné hřebíky na celou střechu kaple i věže.
Bratr p.Koiše - Josef z Citic - vykonal práce zednické a zámečnické kolem venkovních dveří. Byl i položen nový překlad nad dveře ( zpevnění prasklého zdiva ).
 Tímto byl dán začátek k celkové obnově kaple! Nebude do ní zatékat, kaple bude chráněna proti vstupu vandalů a malých zlodějíčků. (Velcí se stejně dostanou všude, kam chtějí.) Kéž se tyto 3 aktivity stanou více než symbolem:
Prosvětlení : kéž odstraníme v našem národě všechny předsudky a falešné pohledy na Boha a jeho království, ať k našim srdcím pronikne jeho světlo.
Nová krytina : kéž se stane Boží láska viditelnou ochranou každého lidského života, kdo s úctou a vděčností vstoupí do blízkosti této kaple, kéž nad námi záři Kristův kříž jako symbol víry i vítězství dobra nad zlem.
Dubové dveře: kéž jimi vcházejí noví přátelé přírody i umění - to bývá prvním krůčkem ke Stvořiteli a Tvůrci všeho , kéž jimi přijdou i další sponzoři..........................
 
Kéž Duch svatý, na přímluvu sv.Vojtěcha, sv.Víta, sv.Jiří, sv.Petra dá sílu a odvahu všem, kteří budou pokračovat v započatém díle!             P.Peter Fořt, děkan             
O.A.M.D.G.
 
P-S. Jsem nástupcem P. Jaroslava Feixe, em.děkana, který je v této chvíli na odpočinku a žije se mnou na kraslické faře (současné době již není mezi námi). Sloužil v tomto kraji od r.1946 jako Kristův kněz. Za komun. režimu se těžko sháněly jakékoliv prostředky k udržení staveb. Zároveň tu se mnou slouží další P. Jaroslav - Šašek je jeho příjmení (v současnosti má svou vlastní faru). Oba to tady musíme brát s legrací a s modlitbou v srdci. Tou konečně mnozí neznámí začali, když prakticky bezmocní, vymodlili opravu kaple. Poslední pozn.: Drtivá finanční pomoc přichází ze sousedního Německa. Konečně přichází Čech Jiří Dienter a hodlá sponzorovat opravu kaple a opět je to Němec, naštěstí napůl...........
                                                                                             
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 471390
Měsíc: 5154
Den: 217