Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple 14-ti sv.Pomocníků-Počátky - URSPRUNG - Kappelle

Trochu historie i současnosti. Ein wenig Geschichte und Gegenwart.

kaple_zacatek-oprav2012.jpg 

0807 - 2012-13
Oprava střechy – nová krytina
 KAPLE 14 Pomocníků v nouzi POČÁTKY
A 0807 Počátky 2012
 
 
Z osobního rozhovoru s paní Elizabeth Schusterovou z Nauheim jsem se dozvěděl něco o historii této kaple. K mému překvapení se historie opakuje. Ale o tom za chvíli. Pozemek, na kterém dnes kaple stojí, patřila rodině Hübelneubauerů.  Jejich dcera Margaret údajně vážně onemocněla a otec slíbil, jestliže se uzdraví, postaví z vděčnosti kapli Sv.14-ti Pomocníkům v nouzi. A tak se i stalo.
 
Nutno říci, že kaple byla před 25-ti lety v desolátním stavu. Chyběla i celistvá střecha. Proto pan Franz Sandner, zdejší rodák, žijící v Hohenfels (D), použil zbylý šindel z opravy střechy farního kostela sv.Jiljí v Kostelní; ten firma Hrách položila dvojmo na opravenou střechu kaple a tím byla kaple zachráněna před zkázou.
Kaple byla tedy postavena na soukromém pozemku jako soukromákaple rodiny. Jistě, že tehdy byla přístupná i veřejnosti.
 
Pomoc Boží a přímluvu sv.Pomocníků pociťovali jistě během let mnozí. Pocítil ji i sám pan Franz Sandner, který s obrovským nasazením rekultivoval celý hřbitov kolem kostela v Kostelní. Při této činnosti se jednoho dne přihodilo, že na něho spadl náhrobek a zlomil mu pánev. Byl to velmi vážný úraz. I on dal slib: uzdraví-li se, opraví z vděčnosti celou kapli na vlastní náklady. A stalo se! Při této práci mu pomáhal jednak jeho přítel Georg i jeho žena Sophi. Tím se Franz stal jakoby 15-tým pomocníkem spojený s touto kaplí.
 
kaple_pocatky2012.jpgV červenci 2012 paní Elizabeth Schusterová s manželem zpozorovali, že šindel na západní straně je zničený. Řekl jsem jim, že kaple není naše, tzn. ŘK farnosti Kraslice, kam spadá i kostel v Kostelní. Po mnoha desítkách let se pro změnu v ohrožení opět dostala sama kaple. Bylo proto nutné, abychom zachránili opravené dílo pana Sandnera. Toto bylo naší morální povinností – jak rodáků, tak i věřícího lidu v tomto kraji. Proto jsem oslovil firmu Hrách, aby se této práce ujala – rozhodli jsme se použít „bonnský šindel“. Díky Bohu se podařilo kapli před zimou 2012 zachránit.
 
Obrovský dík a obdiv patří paní Elizabeth Schusterové, která si vzala na starost zajištění finanční úhradu. Za velkorysé pomoci rodáků pomohli uhradit částku 29.000,-Kč. Zato všem patří upřímný dík a Zaplať Pán Bůh. Naší povinností je nejen zůstat vděčnými, ale i nést starost o budoucnost této kaple.
 
Ještě jednou díky za záchranu kaple, díky za všechny starosti spojené s opravami. V neposlední řadě díky i za pomoc Boží!!
Lze si jen přát, aby se do těchto míst navraceli i lidé z místa a okolí.........
 
Pro zajímavost                              
 
Výdaje:

 
Věc
WPD
Firma
datum
01
-29.235,-
Krytina nová
644/12
Hrách Klempířství Kraslice
15.10.2012
 
-29.235,-
celkem
 
 
 

 
Příjmy:

 
Věc
WPD
odkud
datum
01
+29.000,-
rodáci
190/13
Elizabeth Schusterová
29.03.2013
02
+235,-
Z hospodaření farnosti
2013
ŘKF Kraslice
2013
 
+29.235,-
celkem
 
 
 

 
 
V Kraslicích 29.03.2013                                                             P.Peter Fořt Duchovní správce
                                                          
O.A.M.D.G.
Omnia ad maiorem Dei gloriam.
Vše k větší slávě boží.
 
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 472527
Měsíc: 5406
Den: 260