Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 19 pro advent 2017

FARNÍ list kraslické farnosti prosinec 2017 – 19

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Bohoslužby, setkání v adventní době.

Čeká nás nejkratší možný adventní čas. Zato vánoční zas bude nejdelší! Už předem prosím o pochopení: 4.neděle adventní připadá letos na stejný den, jako Štědrý den,  kdy večer slavíme Půlnoční mše. Proto bude v sobotu 23.12. jediná mše sv. v Rotavě v 16:00 a v Kraslicích v 17:00. Pokud chcete zakončit řádně adventní čas, přijeďte mezi nás ať do Rotavy, či Kraslic. Díky, váš pater

Svátost smíření. Je to chvíle pro očistu duše! Je hezké mít před vánocemi umytá okna, otřený prach na nábytku; na duši nezbývá čas! PROTO neváhejte!

09.12.- so Bublava-7:50 a Stříbrná-9:10; 13.12. stř Rotava-15:45; 14.12. čtv Kraslice-17:00; 17.12. ne Jindřichovice-10:45 a Oloví-14:00;

 Pořad na vánoce a Nový rok 2018 viz FL 18 či na vývěskách u kostelů.

___________________________________________________________

I když předvánoční čas s tzv.Adventními koncerty letos začal velice brzy, již na Slavnost Krista Krále, zažili návštěvníci 25.11. v Jindřichovicích v 15:00 a  v 18:00 ve Stříbrné krásnou chvíli. Pocit chladu nebyl jediným vstupným na obou těchto akcích. Při první se reportážním způsobem snažili děti podat zprávu o událostech z Betléma. Objevila se velká krabice připomínající TV, ze které „koukala“ hlava hlasatelky. Ta nás ihned spojila s korespondentkou v Betlémě! „Máme spojení? Co se tam děje?“ První otázaný odpovídá: „Já jsem pastýř, hledám své ovce!“ Kluk slyší přání: „Tak ať je najdete!“ Dívčina na otázku, kdo je, říká: „ Já hledám pastýře!“ Další hledá stáj, kde se měl narodit Král izraelský. Vždy jsme slyšeli obdobné přání: „Tak ať  ji najdete!“ I 3 Králové přichází na scénu se stejným problémem. I těm je popřán úspěch při hledání! A právě toto je jádro celé Radostné zprávy: jít, hledat a na nalézt TOHO, který se nám všem narodil. Ten, který nám přinesl návod jak žit, abychom od Boha Otce mohli očekávat odměnu věčného života. Proto se Ježíš narodil do našeho pozemského a smrtelného života.  Nalézt jsme též mohli malou vyrobenou pozornost na připravených stolech a zakoupením tak přispět na dobrou věc.      Druhá akce byla plná krásných melodií perfektně podaných ROHÁČI z Lokte. Pro nás, posluchače, bylo příjemné být v krásném prostředí chrámu. Ten býval v minulosti naplněn německy mluvícími věřícími. Dnes musíme být rádi, když se naplní aspoň při takovýchto koncertech. Výnos ze vstupného, který je určen pro pomoc potřebným, činil více než 5tis.Kč, se rozrostl o výnos z občerstvení. Uhrazeným „svařákem“ mohl každý s povděkem zahřát své tělo; duši bylo dáno zadarmo „teplo duchovní“. Organizátorům lze jen poděkovat a přát i další nápady: ve Stříbrné Ještěřice a v Jindřichovicích zas nápaditým lidem z místní Radnice (i paní Sebjanové). Stále platí: Dej a bude ti dáno! Přej a..

Myšlenka pro advent:

adv.venec2017.jpg

„Křesťané nejsou zbaveni temnot, vnějších ani vnitřních. Nežijí mimo svět, ale díky Kristově milosti obdržené ve křtu jsou muži a ženami „orientovanými“! Jak? Nevěří v temnotu, nýbrž v záři dne; nepodléhají noci, ale doufají v úsvit; nejsou poraženi smrtí, ale touží po vzkříšení; nepodvolují se zlu, protože mají důvěru v nekonečné možnosti dobra.“ (od papeže Františka).  Co tohle říká mně - Peteru Fořtovi? Zde se nejedná o orientaci sexuální! Jde o zaměření se na kladné hodnoty (záři, úsvit, vzkříšení, dobro). Ejhle: další český problém – zde se nejedná o politický směr „Úsvitu“! Pokud se bráním stavu, že by zde bylo stále více muslimů, tak ať je úplně jasné jedno: nezachrání nás žádná zeď, izolace, nýbrž návrat ke kořenům křesťanství! Jde o to, věřit v Krista, v jehož jménu bylo mnoho lidí pokřtěno! Před Vídní stálo turecké (muslimské) vojsko; v poslední chvíli dorazil polský král Soběslav I. a pomohl křesťanům k vítězství. Nebýt síly modliteb i přímluvy Panny Marie, Evropa by bývala už tehdy muslimská! Takže: kdo nás ochrání, kdo pomůže? Je jasné, že se můžeme vrátit ještě ke starším kořenům v naší vlasti: k pohanství! Někdy mi to připadá více než pravdivé. Ale i pohané měli svá božstva. Tak do toho!

Něco málo kolem našich OPRAV.

   Oprava fasády severní strany jindřichovického kostela musela být pozastavena, protože se ozvala zima. Otlučená a očištěna omítka, nahozené jádro nám zatím připomíná výzvu pro příští rok. Díky sponzoru Viktorovi H. a díky firmě Plaub se nemusíme bát, že by oprava „zamrzla“! I další tři pilíře mají novou krytinu, to zas je dílo firmy Hrách. Vše tohle „orlím zrakem“ hlídá Miloš B. My ostatní držíme palce, aby se nikomu nic nestalo; hlavně se modlíme za zdárné ukončení v r.2018 (zbývá východní fasáda). Ve věži bublavského kostela byl zazděn vchod na kůr. Je to pro bezpečnost; k  varhanám vede krásné nové schodiště. Pod kůrem, je i nově instalován Betlém. Pro vaši informaci: nejen RETE, ale nově i NET Line, mají na této věži internetová zařízení! Je dobré, abyste to věděli a mohli říci: NĚCO pro vás církev dělá! Komunikace je dnes rozhodující pro všední život; přál bych si – a jistě spolu s vámi – aby naši pokřtění našli i komunikaci jak s Kristem, tak i s jeho dílem: církví! Ještě jednu věc byste měli vědět: když jsme se ujali Ant. Pokorného, museli jsme provést změnu užívání pro naši kraslickou faru, jinak by nemohl brát sociální dávku na bydlení. S tím byly spojené revize plynu, elektřiny, vody atd. Vše jsme uhradili, jen karma v bytě kněze neprošla! Byla demontována a nahrazena měla být el.bojlerem. Neměl jsem na to čas ani pomyslet – až nyní, kdy Vlastík F. se rozhodl pro bydlení na faře v Oloví. Ale pro dojíždění a vyčerpávající službu v BILLE jsme dali hlavy dohromady: útulek našel v bytě kněze na kraslické faře! Tím se vyřešila i nutnost teplé vody z el.bojleru. Během pár dní se vše uskutečnilo. Pan Lev s panem Račkem jej připojili a tak bylo pomoženo nám i Vlastíkovi. Jak vidět, je nutno investovat i do mládí! Inu, ať se už čtyři mladí na této faře cítí dobře pod ochranou Boží a prožívají s námi radosti i starosti. Ať nám Pán žehná! 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 471729
Měsíc: 5201
Den: 270