Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2012 leden 02

 

FARNÍ list kraslické farnosti  leden 2012 – 2
Tel-nové číslo: 359  574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad akcí v únoru
masopust.jpg01.02. – stř – Hromnice (Uvedení Páně do chrámu): 16:00 Rotava, 17:15 Kraslice
22.02. – stř – Popeleční středa – den postu, začátek doby postu: 16:00 Rotava, 17:15 Kraslice
OPRAVY V ROCE 2012
Kostel Božího Těla Kraslice: pokračování v opravě krytiny na 2 bočních šikmých střechách v hodnotě 315.tis Kč. Příslib z rozpočtu Města Kraslice: 50.000,-Kč, Karl. Kraj 50.000,-Kč, z ORP3 (program Min.kultury) 100.000,-Kč. Na ŘKF připadá tedy 115.tis Kč (každý fin. dar vítán). Díky městským zastupitelům byl přiznán příspěvek v plné požadované výši.  Kostel sv.Bartoloměje Přebuz: dokončení opravy krovu a střechy v hodnotě 346.000,-Kč. Příslib Města Přebuz: 5.000,-Kč, Karl. Kraj: 76.000,-Kč, příslib z Min.kultury zatím neupřesněn. Kostel sv.Michaela,arch. Oloví: zahájení opravy interiéru. Karl.Kraj: 25.000,-Kč na průzkum, příslib sponzora: 200. tis Kč. Po přípravné dokumentaci se zjistí pravá výše oprav kazetového stropu a vnitř.omítek. Není bez zajímavosti, že se našel jak v kralickém, tak v přebuzském zastupitelstvu jeden zastupitel, který hlasoval proti přiznání příspěvku naší farnosti. Málo se ví, jaký je ze zákona podíl na spolufinancování kulturních památek, což všechny kostely výše jmenované jsou; 20% majitel, 20% obec (město), pak žádané příspěvky kraje a ministerstva. Jestli obec či město nemůže přispět z rozpočtu, pak oněch 20% hradí majitel.Protože se jedná vždy o větší rozsah oprav,je spoluúčast všech velice důležitá a proto je na místě poděkovat všem zastupitelům na všech úrovních, kteří svým souhlasem pomáhají zachraňovat dědictví minulosti! A jako kněz dodávám: Bůh jim to nezapomene! Nutné je na 1.místě opravit vždy střechu objektu! Mrzí mne, že ti, co jsou proti, často neví, na co se příspěvek, který není závratný (50 a 5.tis Kč) pou-žije. Schovávat se za „šetření“ je populistické. Pamatuji se na výrok svého otce: „To šetříš na nesprávném místě!“. Navíc v případě kraslického kostela nyní zatéká na místě, kde je hlavní el.přívod. Asi tušíte, že obavou ani nespím! Proto díky za pomoc!     pf
              Připomeňme si některé církevní svátky v únorupane-do-chramnu.jpg
 2. 2. Uvedení Páně do chrámu. V Jeruzalémě se svátek slavil už v 5. století, v Římě od 7. století pod názvem Setkání. Od 10. století se objevuje v liturgických knihách na Západě název Očišťování Panny Marie. Nynější název znovu připomíná, že je to především svátek Páně. Připomínáme si jím obětování Ježíše v Jeruzalémském chrámě, při kterém starý Simeon a prorokyně Anna poznali v Ježíši "Světlo k osvícení národů" - Mesiáše (Lk 2,22-38). Mojžíšův zákon totiž předepisoval, že každý mužský prvorozenec musí být zasvěcen Bohu. Panna Maria a Josef s dítětem Ježíšem splnili tento předepsaný úkon a setkali se při tom se starcem Simeonem a prorokyní Annou (podle toho se též svátek ve východní církvi nazývá Hypapanté - setkání).
Lidový název Hromnice vznikl kvůli svěcení svíček "hromniček", které se rozsvěcely i při modlitbě za ochranu při bouřce.
11. 2. Panny Marie Lurdské.11. února 1858 spatřila čtrnáctiletá Bernadetta Soubirousová ve skalní jeskyni "de Massabielle" poblíž Lurd (Lourdes) ve Francii Pannu Marii. Zjevení se opakovalo do 16. července ještě sedmnáctkrát. K jeskyni, v níž vytryskl pramen vody, přichází od té doby velké množství poutníků, mezi nimi velký počet postižených nejrůznějšími neduhy. Církevně uznaných zázračných uzdravení za sto let je kolem 60, ale úlevu přinesla tato pouť mnohem většímu počtu lidí. Výzva Matky Boží k pokání probudila v církvi hlubší zájem o modlitbu a službu lásky a podnítila péči o trpící a nemocné. Slavení dnešní památky povolil papež Lev XIII. (1891) a sv. Pius X. ji rozšířil na celou církev (1907).                                                                 JV
Další pravdy do mozaiky o biřmování!birmovani.jpg
Jaký má účinek?  Vtiskuje do duše nezničitelný charakter; přispívá k růstu v milosti Boží; hloubějinás zakořeňuje do dětství božího; pevněji nás spojuje s Kristem a církví; posiluje nás dary Ducha sv. To vše pro vydávání svědectví v křesťanské víře!      Co jsou dary? Dary Ducha sv. jsou trvalé dispozice, aby člověk ochotně následoval Boží vnuknutí. Naším heslem by mělo být: VIDĚT (dobře si všeho všímat), ROZHODNOUT SE (vyhodnotit spatřené) a UDĚLAT TO (nezůstat u úmyslu, ale jednat). K tomu nutně potřebujeme světlo a sílu Ducha svatého. (V kostele do táty šťouchl s úšklebkem synek a říká: „Támhleten pán usnul?!“ Na to mu tatík řekl:“Víš, že je lepší spát, než se posmívat?“) 
 1.Dar moudrosti: působí spřízněnost duše se záležitostmi Božími, duše pak vidí vše očima Božíma a miluje to, co chce Bůh. (Nedávno u nás zatkli obchodníka se starožitnostmi, prodával i obrazy. Jeden náš spoluobčan si jich pár koupil za 17.mil Kč. Byl v šoku, když se dozvěděl, že koupil padělky! Obdobně se cítil mladý Ind, který šel na lov kachen nemaje ani zbraň, ani prak. Házel po kachnách kameny, které našel doma. Když mu kameny došly a zbyl mu jediný, sebral ze země dvě trefené a procházel tržištěm. „Ukaž, co to neseš,“ ptal se zlatník. „Ne ty kachny, ale ten kámen mi ukaž! Vždyť je to drahokam!“ Mladíkovi náhle došlo, že svou nemoudrostí vyházel obrovské bohatství!)  Prosme o dar moudrosti, abychom rozpoznali pravé životní hodnoty.
2.Dar rozumu: umožňuje vhled do pravd víry i když je nemůžeme plně pochopit – pomáhá nám při nahlížení Božích prav. (Do jednoho městečka došla krátká zpráva: „Přijedu zítra. Čekejte na mne.“ Podepsán : JEŽÍŠ. Tento dopis vyvolal pozdvižení u faráře, starosty i místní honorace. Chtěli,aby se na toto přijetí nikdy nezapomnělo. Každý připravil něco vzácného. Druhý den k městu přicházel žebrák. Všichni mysleli, že je to Ježíš. „Je to jeho styl“, tvrdil farář. Přivítání i obdarování bylo velké – starosta daroval i vůz, na který si muž vše naložil, poděkoval a odjel. Večer dorazil skutečný Ježíš, omluvil se za zpoždění. „Cože? Ten žebrák byl podvodník? Honem za ním,ať získáme náš majetek zpět!“Ježíš? Ten zůstal na náměstí opět osamocen!) Prosme o dar rozumu, abychom pravdám Božím správně porozuměli. Nedávno získal „léčitel“ od důvěřivých žen přes mil. Kč, že je vyléčí z rakoviny. Přitom ženám nic nebylo. Léčitel duší Ježíš, ten čeká!   
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 476005
Měsíc: 5668
Den: 144