Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2012 září - 13

 

FARNÍ list kraslické farnosti  září 2012 – 13
Tel-nové číslo: 359 574 053 ŘKF          mobil: 724 204 702 PPF
Pořad akcí v září:               
02.09. – ne -  11:00 -  Poutní mše sv. v němčině v KOSTELNÍ ke cti sv. Jiljí.
08.09. – so – 11:00 – Sněžná - křest malého Michaela
08.09.– so – 17:00 Sněžná – mše sv. ze svátku Narození Panny Marie   a totéž i
09.09. – ne – 10:00 společná pouť – JINDŘICHOVICE – autobus odj:09:30 z Kraslic, 09:45 z Rotavy – poté posezení – přijďte povzbudit tamní věřící - díky!
14.09. - pá - 18:15 – Hausberg pobožnost u Sv.Kříže – po mši sv. v kostele B.Těla
22.09. – so – 11:00 – Sněžná – křest malého Daria (rodiče se brali před lety právě zde)
29.09. – so – 11:00 OLOVÍ kaple – poutní mše sv. ke cti sv.Michaela archanděla
30.09 – ne – 14:30 OLOVÍ GROTTE - poutní mše sv. ke cti sv.Michaela archanděla                                                            
Zpět k biřmování:
Dvanáctiletý Josífek říká svému strýčkovi:“ Strejdo, ty bys mohl být mým biřmovacím kmotrem“ – A jak jsi na to přišel? „No jsi přece katolík jako já!“ Ale tvá víra není jako ta má! „To nechápu..“ Víš, ty věříš, že dostaneš k biřmování hodinky a já tomu nevěřím…
Malý dovětek: K čemu jsou hodinky, ne-li k tomu, abychom poznali znamení času, kdy se zastat práva, kdy vykonat dobro, zabránit zlu, kdy si promluvit s Bohem, s lidmi – i s těmi nejbližšími? K čemu používáš hodinky Ty?
Liboc a urgentní oprava
Za poslední roky byly vždy po zimě v těsné blízkosti věže kostela na Liboci poničené již vyžilé eternitové šablony. Zavinil to padající sníh s ledem ze šikmé věže. Proto jsem se rozhodl pro okamžité řešení: 2 pásy titanzinku ve tvaru L nahradily šablony. Firma Hrách tuto výměnu a opravu provedla za 70.413,-Kč. Dám vědět, jestli nám na tuto opravu někdo přispěje. Díky tomu je ochráněno bednění i trámy kolem věže, neustálé zatékání působí po léta stále větší škody.
To byla ale úroda!
Nejedná se ani o houby, které letos skoro nerostou, ani o ovoce či zeleninu. Jedná se o 23 osob, které se sešly k úklidu kostela na Přebuzi. Bylo to nádherné, skoro každý sebou měl kromě kbelíku s hadrem a koštětem i něco k snědku i pro druhé. Víte, kdo byl nejšťastnější? Náš Pán a paní E.Rojíková, zdejší rodačka, která po léta vede Heimatchor. Též i já za Vás Bohu děkuji! A za 2 vnučky paní Lidmily! Ony se 3 dny předtím zastavily v jednom z našich kostelů a pak chtěly domů ještě než začala mše sv. Jak to Pán Bůh řídí:šly s babičkou uklidit kostel, který má sice novou střechu, ale uvnitř je moc „bolavý“. Snad si budou vážit krásného kostela, kde jejich babička dělá kostelnici! Snad se v jejich dětském srdci urodí i radost z dobrého skutku, který s dospělými na Přebuzi vykonaly.
Jak navigace nečekaně promluvila!
V jednom kostele blízko Plzně hrozilo, že pro nepřítomnost pana faráře nebude mše sv. Proto se italští kněží z KOINONIE rozhodli zaskočit. Jednomu z nich dali k dispozici staré auto, ale protože neznal cestu, dali mu i NAVIGACI. To je malá „chytrá“ obrazovka, která řidiče navádí na správnou cestu; na displeji se ukazuje cesta, hlas říká, zda jet vpravo či vlevo apod. Ještě páterovi nařídili, aby navigaci nenechal v autě, že ta má větší cenu než to auto. Poslechl, uložil tuhle věcičku do první lavice a začal sloužit mši. Neuměl ji však vypnout! Po čase, když se nic neděje, zazní hlas, který se řidiči snaží pomoci. Ve chvíli, kdy tento Ital četl slova – A Pán Ježíš řekl: – ozval se hlas z navigace: Jakmile to půjde, obraťte se! Lidé v kostele se lekli! Pater vše vysvětlil, ale něco přece jen v lidech zůstalo. Snad zůstane i v nás; když jdeme v životě špatnou cestou, hlas boží vybízí:  Jakmile to půjde, obraťte se! Změňte svůj život! Jak je vidět, poučit se lze z mnohého!!
*          +          *
Změna může prospět i na Městských úřadech.
22.08.2012 jsme byli v počtu 5-ti přijati paní starostkou Města Rotavy za účelem předání daru (zatím symbolicky) ve výši 600,-€=14.640,-Kč. Dárcem pro náš rotavský kostel sv.Petra a Pavla je kat. farnost ve Veitshöchsheim. Tento dar je i výsledkem partnerství obou měst. Při rozhovoru byl ze strany paní starostky vyjádřen přislib finanční pomoci na opravu varhan v tomto našem chrámu. Jistě že bude mít radost i Dr.Petr Rojík, jedna dárkyně zaslala v těchto dnech částku 20tis.Kč, které budou základem k zamýšlené opravě v roce 2013. Všem tedy velikánský dík! I za pomoc při čištění dlažby kolem rot.kostela. Tento dík vyjádříme přímo během návštěvy delegace z německého partn.města 15.a 16.09., kdy mezi hosty bude i místní pan farář Robert Boranski. Nedělní mše sv. bude k tomuto účelu vhodným místem. Těšme se na setkání a spolu poděkujme!
29.08.2012 započala oprava poničené římsy na průčelí kostela sv.Bartoloměje na Přebuzi. Byl jsem se představit nové tamní paní starostce (též v Jindřichovicích je starostka, která nám pomáhá) a byl překvapen, že jí je bývalá místostarostka. Sdělil jsem jí, že v tomto FL zveřejním poměr příspěvků z pěti zdrojů na celkovou opravu střechy zdejšího kostela.
      1,518.000,-Kč     HP – MK : Havarijní program Ministerstva kultury Praha 
         790.000,-Kč     Karlovarský kraj – Karlovy Vary
        134.000,-Kč     Město Přebuz – dříve Obecní úřad Přebuz
          89.900,-Kč     Biskupství plzeňské – z příspěvku ÚCM + FOI
     1,178.281,-Kč     NR + ŘKF: Němečtí rodáci a ŘKF Kraslice
     3,710.181,-Kč     celkem
V procentech je to: HP-MK 41%, NR+ŘKF 32%, KK 21%, Měú Př 4%, BP 2%.
Poměr darů z Německa (díky hlavně P.Sattlerovi) a ŘKF: NR 96%, ŘKF 4%.
Krásné setkání v pondělí 27.08.2012
Jistě víte, že každé pondělí máte i vy možnost setkat se ráno po mši sv. na kraslické faře; jde o Setkání seniorů. Vždy máme i pohoštění; většinou káva, čaj, rohlíky, též i bohatší menu, když někdo slaví svátek, narozeniny. Poslední měsíce mezi nás přichází P. Ferdinand Kohl, penzista ze sousedního Klingenthalu. Měl přání, abychom jednou přijeli do jeho kostela Růžencové Královny. A tak jsme s ním 27.08. prožili překrásné dopoledne. Sousedské vztahy se mají udržovat! pf  
 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 471287
Měsíc: 5090
Den: 163