Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farní list 2017 duben 07

FARNÍ list kraslické farnosti duben 2017 – 07

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Pořad bohoslužeb:

Díky za vaši účast při obřadech Svatého týdne v Kraslicích! Paní Martina si moc přála prožít všechny 3 dny od Zeleného čtvrtku až po Vigilii (bdění) velikonoční a byla nadšená! Tím i mne-kněze potěšila! Jen připomínám: velikonoční zpověď můžeme vykonat ještě v nastávajících 40 dnech, kdy se Zmrtvýchvstalý ukazoval svým věrným. Že bychom se ukázali i my ve zpovědnici? Viděl jsem film o našem papeži. Během cesty k oltáři u sv. Petra ve Vatikánu se najednou „ztratil“. Kamera ho nakonec zastihla, jak si on jako kajícník kleká ke zpovědi; když dostal rozhřešení, sám si sedl do protilehlé zpovědnice a vyzpovídal kajícníka, aby pokračoval na cestě ke mši sv.  To bylo více než GESTO, toto byla VÝZVA! Díky za ni!

vzkriseny-po-oorave.jpg

Socha Vzkříšeného Krista po opravě

------------------------------------

28.04. pá – 19:00 Ekumena Klingenthal kat.fara;  29.04. so–14:00 Přebuz mše sv!

01.05. po – 11:00 – kaple sv.Josefa nad Olovím – mše sv.

07.05. ne – 16:00 – Maiandacht – Májová plauenského děkanátu (vikariátu) s pohoštěním od 14:00 (budeme vděční za pomoc při obsluze) - Díky předem!

b.hrob-kr1--2-.jpg

Nabízím několik pohledů z prožitých velikonoc:

   Na pondělí velikonoční jsme zpívali rytmickou píseň To anděl kámen odvalil. Ve třetí sloce stojí: „U hrobu stojí samý voják, ti tam drží stráž“  a letos o velikonocích před našimi kostely hlídala venku Policie ČR! Docela trefné! Vojáci římští neuhlídali Vzkříšeného Ježíše, zato policisté díky Bohu uhlídali nás! Ve Stříbrné po mši sv., jako každoročně, i letos pro nás Věra S. připravila pohoštění (velikonoční nádivku, bochánek, čaj, kávu). Nebylo nás mnoho, pozvali jsme proto oba hlídkující policisty do kostela k malé ochutnávce – a oni neodmítli! Bylo to moc hezké gesto z obou stran. Prohlídli si celý kostel i uložený a vystavený Betlém ve zpovědnici!  

   Zcela jiným dojmem působil letošní pohled na skupinky šlehajících mladíků. Je krásné, že se oživují starobylé zvyky; nemělo by ale zůstat pouze u nich. Stejně jako o vánocích, kdy se nadělují dárky na základě Darovaného Syna nebeským Otcem, který nepohrdl betlémskou stájí, tak o velikonocích tentýž Syn nepohrdl trůnem–křížem, On Král nebe i země. Pokud zůstane oslava vánoc či velikonoc jen u dárků/u šlehání/, pak je to zoufale málo! Vždyť i barevná vajíčka skrývají tajemství! Skrytý život pod skořápkou v podobě kuřátka, ptáčátka, je obraz pro živého Krista, který musel „rozlomit bránu smrti“ a jako živý se ukázat všem učedníkům, tak i kuřátko musí rozlomit vaječnou skořápku a ukázat se nejen kvočně, ale i světu! Stává se nezřídka, že kvočna svým zobáčkem pomůže skořápku rozbít – a tak i živý Ježíš pomůže svým vítězstvím nad smrtí k věčnému životu nám! Toužíme se ukázat na věčnosti nebeskému světu? Žijme proto podle dobrých rad a příkladu našeho Pána! Jako o vánocích mnozí objevili Betlém, který si doma postaví, kéž postupem času objeví titíž i Boží hrob!   

   Snad jste v posledním čase ode mne dostali Modlitbu ve stáří. Je krásná. Ale stejně krásná je i Modlitba v nemoci. Klidně si o ni řekněte, ať ji použijete pro sebe, či pro někoho ve vaší blízkosti. Ti, kdo byli u sv.smíření, mají také třetí upomínku: Modlitbu ke sv.Michaelovi archandělovi! Jako chlapec jsem se ji modlil se všemi v kostele po každé mši sv. Asi toto zavedeme nyní i my!

Překvapení

   V kapli v Horních Nivách jsem 17.4. zaslechl otázku: Víte, že umřela paní Křížová? Pohřeb měla v den, kdy jsme se domlouvali na dnešní mši. Paní Anna byla první starostkou po něžné revoluci, její starostí, láskou byla zdejší kaple P.Marie Pomocnice (Maria Hilf). Byl jsem rád, že jsme se mohli 17.4. za ni přimluvit u Pána. Mons.Josef Žák byl často jako traktorista, než šel do semináře, v rodině Vlasty a Anny Křížových. I já jsem této ženě zavázán vděčností. Proto ať jí Pán Ježíš dá klidné odpočinutí v Boží blízkosti. Tím se i mně dostalo odpovědi: Zbytečná není žádná mše sv., ať je to kdekoliv!  

kriz-salome-okno.jpg

 A protože o překvapení NENÍ nouze,uskutečnilo se takové na Velký pátek. V ten den se vydalo několik „poutníků“ z řad baptistů spolu se svým kazatelem ing. Tomášem P. po krajině na Kraslicku. První zastávkou byl kostel sv. Jakuba na Sněžné, poté posloužil jako útulek i kostel sv.Jiljí v Kostelní. Oba tyto kostely jsou nejstaršími v naší farnosti. Jistě máme radost, že mohly posloužit pro chvíli rozjímání. V naší vlasti se baptisté objevili až koncem 19.stol. O to více potěší, že se pokusili návštěvou starých chrámů vrátit ke kořenům křesťanství v tomto kraji. Díky i oběma bratřím, Josefu H. a Martinovi J., kteří otevřeli naše svatyně. A tak se bratři a sestry z baptistického sboru setkali i s námi, protože se jich dotklo promodlené prostředí, které svou návštěvou i my stále oživujeme. Kéž se rozjímání nad smrtí Kristovou změní i v nové oživení v jeho zmrtvýchvstání! Toto tajemství nekončí smrtí! Na tu navazuje nový vztah, nový život v boží blízkosti.

Do třetice: na Hod Boží velikonoční jsem v jindřichovickém kostele posvětil 2 pozlacená křídla svatostánku. Ta byla poničena bezohlednými zloději. Tak jsme se radovali nejen my, ale jistě i P.Antonín Vedral SJ, za jehož působení k tomu došlo. I já jsem v prvních letech po něžné revoluci na Hořovicku tohle zažil: bezmoc, vztek a touhu po nápravě. Vzkříšený Kristus rozrazil brány smrti, otevřel nám bránu k věčnosti. A opravená dvířka svatostánku toto krásně dokreslují. Ať i naše víra je ryzí jako je ryzí plátkové zlato na křídlech.

jiko2017-svatostanek.jpg

__________________________________

Otevřel jsem před tebou DVEŘE, které už nemůže nikdo zavřít. (Zjev.3,8)

A přece si je mohu „zabouchnout“ sám: když v Ježíše neuvěřím a hřeším…

Nenech všechno na Pánu, pomoz mu! Jeho smrtí se otevřela náruč i pro mne!

______________________________________________________________

18.04. začala dlouho očekávaná oprava fasády fary v Oloví. Kéž se dílu daří a budeme moci touto formou za měsíc oslavit dobrotivost naše Pána.  

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 471357
Měsíc: 5141
Den: 200