Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 10 - květen 2019

FARNÍ list kraslické farnosti květen – 10

Pořad mimořádných AKCÍ v naší farnosti:

24. 05. – NOC KOSTELŮ – Sněžná kostel sv. Jakuba od 18:00-20:15

25. 5. -14:00 Přebuz – velikonoční mše sv.

Pozor změna: 28. 05. úterý: 16:00 Rotava, 17:15 Kraslice místo středy

01. 06. – 14:00 Kostelní – Maiandacht rodáků

08. 06. – 17:00 Sněžná mše sv. v novéně k Duchu svatému

09. 06. – 18:00 KONCERT pro Sokolovskou charitu v Kraslicích kostel

________________________________________________________________________

Čekají nás volby do evropského parlamentu. Jestli vás zajímá, koho budu volit já, pak si najděte v pestré nabídce č. 39. Jako křesťan jsem vždy volil někoho, kdo má křesťanské principy tzv. pod kůží. Samozřejmě, že máme každý svobodnou volbu a té, prosím, využijte dle svého nejlepšího svědomí. Evropa je ohrožena hned z několika stran. A jednou je i ohrožení křesťanských principů. Sleduji, jak se někteří ohání křesťanstvím a  přitom se chovají jako pohané, neznabozi. Podle skutků je poznáte (tak je v Bibli jasně zdůrazněno)! Modlím se za Evropu, která si váží své vazby na Ježíše a ne na božstva ze starého Říma. Ta dnes mají jiné tváře, kterým se poctivě mnozí klaní!     

-----------------------------------------------------------------------------------

NOC kostelů na Sněžné

Pořad: Historie poutního místa nám přiblíží Miloš Bechyně. Svědectví o proměnách tohoto místa sdělí Josef Hron. Poté nám P. Peter přiblíží jak Křížovou cestu, tak i cestu Světla. Koncert pěveckého Dua Petra Habarta a Petry de Dios završí naše setkání i s gotickou sochou sv. Jakuba, která je jednou z perel pozdní doby gotické. Pozvěte své přátele, není to mše, je to den otevřených dveří této svatyně, která čeká na naše otevřená srdce!  

--------------------------------------------------------------------------------

Připomínám, CO se mi honilo hlavou o letošní chlumské pouti:

chlum-8.5.2019-2.jpgchlum-8.5.2019-3--2-.jpg

Tak předně: díky za účast! Podle mého: byla jednou z nejkrásnějších a to hned z několika důvodů: 1. Vyšlo nám slunečné počasí;  2. Změnili jsme modlitbu  růžence cestou ke studánce; pohodlněji  se nám šlo za ticha zpět do kopce. 3. Krásná byla přednáška misionáře, který 5 let žil v pakistánské poušti! 4. I promluva našeho GV mons. Jiřího o původu milosti, která je výsadou králů, panovníků, vládců. Pramení z pokladu boží  milosti, tzn. od samotného Boha. 5. že nás bylo méně? O to více milostí, darů na nás zbylo a pamatovali jsme i na ty z vás, kteří s námi v tento den nebyli! Pouť je vždy spojena s putováním; vzít si čas a darovat ho Pánu. A on nám jistě mnohým vrátí naši velkorysost. Proto díky i za příspěvek na bus ve výši 2.595Kč. Fakturu na částku 3.952Kč jsem doplnil z vlastního. Tak díky! pf      

_________________________________________-

Víte o někom, komu bychom mohli pomoci a kdo by pomohl i nám?

Byt 1+1 v Kraslicích, Hradební 1826 je dosud stále volný. Pokud byste o někom věděli, kdo by měl zájem, dejte vědět.

JAKÉ JSOU NAŠE STAROSTI kolem oprav

spodni-cast-leveho-kridla.jpg1. Jak si mnozí krasličtí všimli, hlavní dubové dvoukřídlé dveře nejsou na svém místě! Kde jsou? Firma Vopat je v dílně restauruje. Po detailním pohledu se objevila po odstranění nátěru hrůza: Spodní část je totálně shnilá. Dveře sloužily 119 let. Za tuto dobu trpěly deštěm, sněhem. Nyní je nad hlavním vchodem markýza (stříška), která nově opravené dveře ochrání! Nevím, zda bude stačit odhadnutá částka 35.000Kč. Jedno je ale jisté – budou ozdobou naší kraslické fary!

2. Po kolikáté se již opravuje krytina na kostele sv. Martina 20190515_123052--2-.jpgv Jindřichovicích a tentokráte nad schodištěm? Po třetí! Vždy po zimě, kdy z věže padají kusy ledu, se objeví rozbité šablony! Nejprve bylo rozhodnuto, že se podél věže místo šablon položí pruh z měděného plechu. Po několika letech se pruh rozšířil o další. Ani to však po letošní zimě nestačilo; proto firma Hrách v současné době pokládá celou střechu nad schodištěm do Cu plechu a tak snad konečně bude klid!

3. Díky za pomoc při obsluze věřících z Plauenského děkanátu 5. května odpoledne při Maiandacht. 1.519Kč stály koláče a medovina. Díky za sponzorský dar pekárny Václav a paní Lotce za mlíčka do kávy. Výnos ve výši 11.872Kč bude použit na úhradu nové krytiny 1. altánu farní zahrady v Kraslicích. Krytina 2. altánu, kde vždy vyhrává Horalka, přijde na 9.898Kč. Pokud by někdo chtěl přispět, předem díky. Pro nepřízeň počasí se stoly s koláčky objevily v kostele BT. Dík ještě jednou všem, co pomohli!

4. V neposlední řadě se náhradní Pomník padlých z 1. světové války chýlí ke konci. Bude na dvou místech: v předsíni kostela Božího Těla (nutno ale nejdříve vyspravit omítku a do výše vývěsek nově barevně vytónovat) se po obou stranách kříže objeví všech 554 jmen padlých. Venku pak u farní zdi bude za pomoci Technických služeb Města umístěna kamenná socha žehnajícího Krista spolu s kamennou nádobou pro trvalky. Obojí bude dne 23. 6. slavnostně požehnáno děkanem-vikářem P. Josefem Weindlem z Neutraublingu v rámci Božího Těla.   

--------------------------------------------------------------------------

Ještě malou poznámku:

6. 6. proběhne zasedání zastupitelů města Kraslice, kde se rozhodne o naší žádosti o dotaci na nátěr dvou šindelových střech kostelů Sněžná a Kostelní; na každou ve výši 23.000Kč. Snad vše dobře dopadne.

Stejně tak věříme, že pomůže i OÚ Šindelová s dotací ve výši 10.000Kč na úhradu skoro 90tis. spoluúčasti na letošní rok (rozsah prací činí 789.862Kč). Malou perličku: když jsem nesl žádost o dotaci do kanceláře OÚ Šindelová, přivítal mne tamní pan starosta slovy: „Pane faráři, to nám nesete peníze?“  Věřte, kdybych je měl, tak bych je přinesl i tam……   pf

------------------------------------------------------------------------

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz 

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 471235
Měsíc: 5083
Den: 153