Jdi na obsah Jdi na menu
 


FL 2018 červenec 11



FARNÍ list kraslické farnosti červenec 2018 – 11

Pořad bohoslužeb a akcí viz na druhé straně dole.

Jaká byla situace katolických farností po roce 1945?

V tyto dny se mi dostal do ruky seznam kostelů a far z pohledu patronů, kteří si na svá bedra v minulosti vzali povinnost zajistit chod farností a tím i finanční dotace. Přímo do očí bijící je obrovská dobrovolná pomoc hraběte Bedřicha Nostitze z Jindřichovic. Zde jsou objekty, které spadaly do jeho patronátu: sem spadaly Jindřichovice jak kostel i fara; Sněžná filiální kostel; též kostel i fara Krásná Lípa a ze 2/3 fara i kostel v Kraslicích, stejně jako filiální kostel sv. Vojtěcha.  V Kraslicích zůstaly patronem z 1/3 Státní lesy, stejně jako fara a kostel v Přebuzi; dále i kostel a fara ve Stříbrné! Kostel i fara v Bublavě byla pod patronací Obce Bublava. Kostel v Rotavě byl bez patrona (postaven byl Kostelním spolkem, obec Rotava  patronát odřekla!). Náboženské matice byly patronem jak kostela a fary v Oloví, tak i kostela v Liboci. Patronem fary v Liboci byla Františka Kopalová z Hřebenů. Fara i kostel v Kostelní-Kámen byly pod patronátem Alžběty Ehrenthalové z Lubů. Všechny tyto majetky byly konfiskovány v prosinci 1945! Do roku 1938 přispívali patroni na běžné výdaje i opravy. Za okupace byly patronáty zrušeny a do r.1945 neposkytly ani haléře! Nyní nastává ona hrůzná situace pro církev: vše bylo zestátněno, církevní majetek zabaven s tím příslibem, že se český komunistický stát postará o běžné výdaje farností. O opravách ani nemluvě – vždyť ze své ideologie byli přece přesvědčeni o likvidaci opia lidstva=křesťanství. Proč tedy do budoucí mrtvoly ještě investovat. I dnes se pokračovatelé těchto idejí v různých stranách snaží zdaněním církevních restitucí o pokračování oné nespravedlnosti. Jistě, že to u ústavního soudu neobstojí, ale jde o udržování určitého nepřátelství vůči všem křesťanům a napětí: když jde o prachy, neznám bráchu! A církev přece má být chudá! Rád bych všechny, kteří podporují onu „spravedlnost“ se zdaněním církevních restitucí, pozval do kostela sv.Josefa v Krásné Lípě! A nejen tam, ale i do kostela sv.Michaela arch. v Oloví! Pohled, který bolí u srdce!!  

stav2018.jpg            

-------------------------------------------------------------------------------------

Ten, kdo má víru, vydrží i toto!

V těchto dnech jsem spolu se st.technikem Preibischem předal klíče od kostela v Oloví firmě Lithium, která 17.07. zahájila GO el-instalaci v tomto chrámu. Zároveň dostal zástupce firmy p.Makal z Kraslic i klíče od opravené fary tamtéž (pro možnost použít WC, v kuchyni si sednout ke svačině). Zde jsem do r.1998 sloužil mše sv. Při odchodu z poslední se ozvala děsná rána: otevřel jsem znovu dveře od bočního vchodu a s hrůzou zjistil, že spadla šikmá podpěra z kazetového stropu kostela! Takže: bylo to jasné! Zde je to životu nebezpečné! Za ta léta, kdy se kostel nevětral, kdy do něho teklo děravou střechou, se stav vnitřku změnil k nepoznání: HRŮZA! Srdce se mi v tyto dny sevřelo! Díky Bohu: střecha je opravená, fasáda z jedné strany taktéž, jako i pilíře! A kdo přispěl?

trasa.1.jpg

Viz:

Od roku 1993 byly na tomto kostele v Oloví vykonány opravy ve výši 2,624.350Kč. Z toho byla dotace státu 745.000Kč, dotace Obce/Města Oloví 444.906Kč, Bisk. Plzeňské dalo 293.142Kč, naše farnost dodala 135.253Kč, věřící z ČR 13.661Kč, sponzoři ČR 19.856Kč a skoro polovinu dodalo Německo: 1,107.785Kč (40,14%)! Zde není zahrnut sponzorský dar z ČR z r.2002 (200.000Kč–ten bude letos použit při úhradě generální opravy el-instalace za cca 554tis.Kč. Je dobré si poctivě vést příjmy i výdaje! Na letošní opravu nám Město Oloví přispěje částkou 50tis.Kč a proto patří díky i Karlovarskému kraji za dotaci ve výši 200tis.Kč. Také i našemu Biskupství za 100tis.Kč. Kéž tento začátek má i v příštích letech své pokračování! Modleme se za to! Díky! V pátek 20.7. bylo odvezeno 8 zastavení křížové cesty  do tepelského kláštera ke zbavení červotoče.  Zbylých 6 zastavení odveze R.Preibisch (st.technik) v nejbližších dnech. Díky při bleskovém nakládání patří Standovi Poláškovi i panu Randisovi za uložení křížové cesty do dodávky. Elišce Kalousové  patří obdiv za nejnutnější očistu odvezených obrazů. Byla na to sama! Díky!!!!!

ulozeni.1.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Poděkování a lásku vám, kéž zněly by jak zvony! Tohle používám s radostí nad obrovskou pomocí s pohoštěním jak během pouti Božího Těla v Kraslicích, tak i sv.Petra a Pavla v Rotavě. Kdo byl přítomen, jistě se cítil dobře! Díky za dary, za přinesené pečivo a obsluhu i následné umývání všech nádob! Kdo nám tu chyběl? Paní Žofie Brožíková z Rotavy! Hned 3.7. v 05:30 ji vezl mladý Lupša do Mukařova, kde v ústavu snad najde jak nový domov, tak i obsluhu. Při sv. přijímání o pouti zbyla jediná Hostie – pro ni. Spolu s požehnáním jsem ráno v 05:15 podal na cestu jak Eucharistii, tak i malý obrázek P.Marie s přáním za celou naši kraslickou farnost. Zůstane nám navždy v paměti její noblesa, takt, vždy perfektní klobouk na hlavě, jako i sportovní elán. Ať ji Pán provází právě v Mukařově, kde byl po léta internován Josef Beran, pozdější kardinál.   pf

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Další přání splněno! Rozšířená kovová mříž v kostele Božského Srdce ve Stříbrné je skutečností! I  tu má „na svědomí“ pan Smolík z Lokte. Cena: 32.000Kč. OÚ Stříbrná – doufejme- přispěje částkou 11.900Kč. I přístupová cesta pro auta je OK!

dscn1219.jpg

                            ------------------------------------------------------------------------------------

21.07. proběhlo dětské setkání v kostele Božího Těla (otázky a odpovědi, co a kdo je nejdůležitější v domě božím, koho představují sochy atd.). pf  

28.07. so – 08:00 Bublava; 09:15 Stříbrná; 14:00 Přebuz; 15:30 Krásná Lípa

29.07. ne – společná pouť ke sv. Jakubu na Sněžné – začátek je jako vždy v 10:30 úvahou a rytmickými písněmi. Poté mše sv. a pak možnost pohoštění. Bus odjíždí z Rotavy  v 10:00, pak z Kraslic v 10:15. Návrat 13:30 dle počasí. Přijeďte, slavíme 25 let naší mladé plzeňské diecéze; Vzpomeneme na všechny společné radosti, bolesti i naděje! TO NENÍ KRÁTKÁ DOBA! Poděkujme spolu!

------------------------------------------------------------------------------------

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt.Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 21
Celkem: 472740
Měsíc: 5521
Den: 346