Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listopadový FL 17

FARNÍ list kraslické farnosti listopad  2017 – 17

mobil: 724 204 702;  www.farnostkraslice.estranky.cz  e-mail: fara.kraslice@seznam.cz

Bohoslužby, setkání.

11.11. so – 11:00 svěcení malé kaple na Čiré (spolu s představiteli Kraslic).

12.11. ne 10:30 společná poutní mše sv. ke cti sv.Martina Jindřichovice,

tzn. v sobotu 11.11. Bublava a Stříbrná jako obvykle, ale v neděli zveme všechny do Jindřichovic; v 11:30-12:00 malé pohoštění; 12:00-12:30 KONCERT. Přijďte!

Mezi námi přivítáme vzácné hosty: Mons.Josefa Žáka, spirituála pražského semináře, 7 bohoslovců – studentů teologie; bude to prostě nádhera! I naše farnost přispívá na nový kněžský dorost. Tak si aspoň některé z nich přijďte prohlédnout! A pamatujte: jak P.Josef, tak i já, jsme byli hezcí hoši!!

___________________________________________________________

Díky všem, kteří jste si udělali čas na setkání na našich hřbitovech. Kéž naše společná modlitba přispěje i těm, kteří věnují čas na úklid jak hrobů svých vlastních, tak i cizích! Věřím, že nám vichřice nevzala chuť být touto formou aspoň trošku užitečnými našim zemřelým. Váš úklid, položení květin a rozsvícená svíce spolu s naší modlitbou ať pomůže zemřelým!

__________________________________________________________

Jak skloubit všechny aktivity a setkání?

Není nás mnoho; akcí naopak hodně. Protože se při nejlepší vůli nemůžeme zúčastnit každý z nás všech aktivit, které pořádá jak naše ŘK farnost, tak i Kulturverband, tak  vás prosím: buďme „representanty“ i těch, kteří nemohou pro jiné své povinnosti, přijít! Mějme pro toto pochopení – vždyť i my, co jsme na mši sv. či modlitebním společenství, se nemodlíme pouze za sebe, ale i za jiné dle té které situace. A věřte: raději bychom mnohdy byli tam, kde jste vy! I to je projev lásky k druhým. Přejme si radost i obohacení pro naše duše!  pf

15-ti leté výročí PARTNERSTVÍ Neutraubling-Kraslice

       Je to více než těch 15 let; 4 roky předtím jsme (Johannes Schmidt a já) aktivně spolupracovali. Jsme jedinými partnerskými farnostmi mezi oběma diecézemi (plzeňskou a řezenskou), na obou stranách s podpisem dvou biskupů! Je proto nutné si letos toto jubileum připomenout. Stane se tak i během naší návštěvy v sobotu 02.12. Odjezd v 10:30 z Kraslic, příjezd na pohoštění v Neutrablingu ve 13:00; jde o společné posezení, na které jsme srdečně zváni (guláš s chlebem)! Od 14:30 se koná koncert v Seniorenheim (Domě pro penzisty). Společná mše sv. bude v tomto domově od 15:45 do 16:45. Poté se podíváme na vánoční trh (Christkindlmarkt), který je sice menší oproti Řezenskému, ale také krásný. I letos naše farnost zajistí pro tento trh vánoční perníčky (Pumpernikl) v počtu 330ks. Ty bychom přivezli právě v sobotu na začátek adventu. Pokud by měl někdo zájem jet s námi, IHNED se mi ozvěte; díky! O 1.adventní neděli se ve všech kostelech na tento úmysl společné cesty našich farností pomodlíme, vyprosíme si i dary!

Jak se o nás nebe stará …..

Je pro nás více než zátěží starost o záchranu kostela sv.Josefa v Krásné Lípě. Již jsme na toto téma mnoho napsali, ale má to i pokračování: po přímluvě Dr.Rojíka a následném finančním daru pana Erlbecka a jeho něm. přátel (naším úkolem je vysvětlit dárcům trpělivost s postupnou opravou), se zčista- jasna ozvali filmaři, kteří hledali vhodné oltáře a jiný kostelní inventář pro natáčení snímku „Nabarvené ptáče“. Zájem padl na oltáře v kostele sv.Josefa. Jelikož doufáme, že se nám s pomocí Boží podaří rozjet v Programu záchrany architektonického dědictví (PZAD) v budoucích měsících tuto opravu za cca 12,7 mil. (vč.DPH), hodí se každá koruna. Od 6.11. zhruba do konce roku bude inventář pro natáčení k dispozici;výši nájemného posléze sdělím. Protože se bude opravovat nejen střecha, ale i krov kostela, uložíme po natáčení oba oltáře zatím v boční části kraslického kostela. Doufám, že toto místo, které sloužilo pro sběr obnošeného šatstva, poslouží i k částečné záchraně obou oltářů! Až bude oprava střechy krásnolipského kostela ukončena, vrátí se na své původní místo. Tohle všechno je dalším důkazem, že se Pán postará, když se jeho děti dostanou do nouze a těžkostí. Prozatím Bohu děkujme; to nebude vše – je toho daleko více: abychom se do PZAD dostali a po cca 10-ti letech se dočkali. Že se toho nedožijeme? Ale to přece nevadí; církev je tu už 2 tisíce let.

Kaple sv.Vojtěcha na Glasbergu – Skelné hoře – v Kraslicích.

Tato kaple se v nejbližší době stane další kulturní památkou. Je to určité omezení pokud jde o opravy, protože památkáři do všeho moc mluví. Ne vždy s nimi byla lehká domluva. K sedmi kult.památkám v naší farnosti (Kraslice kost.Božího Těla, Kostelní sv.Jiljí, Sněžná sv. Jakub, Krásná Lípa sv.Josef, Jindřichovice sv.Martin, Přebuz sv.Bartoloměj, Oloví sv.Michael a kaple sv.Kříže na Sněžné) přibývá další. Pokud nám pomůže Ministerstvo kultury a Město Kraslice, tak se moc nebojím. S pomocí rodáků z Německa v tomto případě počítat nemůžeme. Je-li to ale vůle boží, pak se vůbec bát nemusíme! Interiér je v desolátním stavu; pro budoucnost bych rád zachoval vnitřní stěnu nad oltářem bez omítky, jak je tomu v této chvíli. V rozích jsou 4 niky; do každé niky by mohla přijít jedna postava: sv.Vojtěch vpravo, sv.Radim vlevo, a vzadu sv.Adalbert a naproti sv.Štěpán. Má to svou logiku: Radim byl nejen rodným Vojtěchovým bratrem, ale i nástupcem v polském Hnězdně. Sv.Adalbert, biskup magdeburský, byl nejen jeho příbuzným, ale též biřmovacím kmotrem. Sv.Štěpána, krále uherského, Vojtěch pokřtil. Navíc je sv.Vojtěch patronem střední Evropy (Čech, Moravy, Slezska, Saska, Polska i Maďarska). Pokud se tohle podaří, tak po nás zbyde trvalá památka. Dej Bůh!   pf

______________________________________________________

Čeká nás nejkratší možný adventní čas. Zato vánoční zas bude nejdelší! Už předem prosím o pochopení: 4.neděle adventní připadá letos na stejný den, kdy večer slavíme Půlnoční mše. Proto bude v sobotu 23.12. jediná mše sv. v Rotavě v 16:00 a v Kraslicích v 17:00. Pokud chcete, přijeďte sem! Díky pater.

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 3
Celkem: 467997
Měsíc: 4817
Den: 375