Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční FL 09

FARNÍ list kraslické farnosti velikonoce – 09

Pořad mimořádných AKCÍ v naší farnosti:

100_0851.jpg

01. 5. – stř. - 11:00 mše sv. Kaple sv. Josefa Dělníka nad Olovím

01. 5. – stř. – 16:00 mše sv. Rotava zimní kaple

01. 5. – stř. – 17:15 mše sv. Kraslice zimní kaple

05. 5. – ne – 16:00 Maiandacht vikariátu Plauen – Kraslice kostel (jako každoročně nabídneme malé pohoštění sousedům – prosím o pomoc při obsluze ať v altánu, či v suterénu – dle počasí – předem díky! Pater)

05. 5. – stř. – 16:00 koncert Jindřichovice kostel

08. 5. – stř. společná Vikariátní pouť Chlum sv. Maří s chebským vikariátem. Odjezd autobusem: Kraslice 08:00 od kostela, 08:15 Rotava zastávka, 08:30 Oloví u kostela; návrat stejnou cestou v 15:00. Program bude obdobný jako každým rokem, s přednáškou misionáře působícího v Plasích; dále cesta ke studánce a svěcení pramene, mše sv. a požehnání  pro letošní rok, který je rokem misijním. Prosím o vaši účast – díky!

11. 5. – so – 17:00 mše sv. Sněžná

12. 5. – Den Matek – vzpomeneme při každé bohoslužbě

 ________________________________________________________________________

Připomínám těm z nás, kteří chodíme ke sv. přijímání, naší povinnost přistoupit ke svátosti smíření (pokud jsme to ještě neudělali o Velikonocích! Je to projev i našeho duchovního zmrtvýchvstání. „Nebojte se!“ Tato slova řekl Ježíš svým učedníkům, když se báli a byli shromážděni za zamčenými dveřmi a on jimi k nim prošel! Stejné: Nebojte se, zní do našich srdcí i dnes!) Dejte vědět; vždy je možnost toto splnit! Pán čeká! Čeká na vás i malá záložka s modlitbou……

-----------------------------------------------------------------------------------

Připomínám, CO se mi honilo hlavou o letošních velikonocích:

Jedná se o reakci Zmrtvýchvstalého Ježíše, který stojí před bránou nebo dveřmi! Nejprve silou rozráží bránu smrti a pekel, aby smrt porazil a vyvedl z očistce všechny uvězněné duše. Jindy vchází zamčenými dveřmi mezi své ustrašené učedníky s pozdravem: POKOJ VÁM. A do třetice: pokorně u brány našich srdcí čeká, až mu my otevřeme a pozveme dále! Všimněme si: nevráží, neprochází „bránu našich srdcí“. Čeká, zda něco pro svou spásu i my sami uděláme, když to hlavní přece svou smrtí a zmrtvýchvstáním udělal. A to pro každého z nás! 

Ve Svatém týdnu to byla má reakce na výzvu, kterou jste jistě i vy mohli vnímat: Při Poslední večeři se Pán loučí s učedníky (a oni to neví). Ani my nevíme, kdy bude naše poslední posezení s rodinou, přáteli, při mši. Proto prožijme každé setkání u stolu s radostí a vděčností, že jsme spolu pohromadě! Na Velký pátek Pán Ježíš říká slova: Je dokonáno. Bože, proč jsi mne opustil. Otče, do tvých rukou poroučím svého ducha. Tři různé způsoby, jak uzavřít život nějakým slovem. Jaké bude mé slovo poslední? Sbohem? Měl jsem vás rád? Odcházím k Pánu? Ježíši, smiluj se? Bože, proč teď? Jsem tak sám? Jistě že vás nechci děsit, ale bylo by dobré mít připravenou odpověď za boží zavolání, až nás bude Bůh volat k sobě domů. Na Vigilii velikonoční mne zaujalo překvapení, kterého se dostalo všem, kteří se setkali jak s prázdným hrobem či se ženami, které tvrdily, že mluvily se Zmrtvýchvstalým Pánem. Dokonce i s učedníky, kteří se jen divili. Kdo by nebyl zvědavý, co bude, až usnu a probudím se na druhém břehu? Je přece jiná představa, že mne přivítá náš Bratr, Pán a Bůh – Ježíš, než představa, že na mne čeká Boží soud! A i kdyby: Ježíš je přece mým OBHÁJCEM, protože jsem v něho věřil! On mne nedá, vždyť jsem jeho a patřím do boží rodiny, jeho církve! Cíl i otázka jsou jasné: chci být navždy s Pánem v jeho věčném království? Jestliže ANO, pak nás čeká překvapení! Být po jeho pravici – toť jistě odměna za poctivý život z víry.

dscf9055.jpg

_________________________________________-

Víte o někom, komu bychom mohli pomoci a kdo by pomohl i nám?

Jak již bylo v posledním čísle FL 07 sděleno, uvolnil se byt 1+1 v Kraslicích, Hradební 1826. Pokud byste o někom věděli, kdo by měl zájem, dejte vědět.  

*            *           *          *

JAKÉ JSOU NAŠE STAROSTI?

   Lidské a materiální. Mezi ty první patří starost o naše nemocné. Je jich v současné době mnoho. Od mons.Josefa, přes Marušku B., Anitu A., Jana L., Petra T., Traudl F., Angeliku Sch., atd. Snad všichni ví, že se za ně při každé mši sv. přimlouváme. Víme, co dělali příbuzní nemocných v době Ježíšově. Přinášeli mu je s prosbou, aby na ně vztáhl ruku, aby alespoň jeho stín padl na lůžko s chorým člověkem. My děláme totéž, když v přímluvách prosíme o pomoc. Ta může vést k uzdravení nebo i k posile, aby nemocný svůj stav dokázal přijmout a byl v něm silný. Toto vyžaduje jak víru nemocného, tak i naši. Pán se ptá i nás: Věříš, že ti mohu pomoci?

Obdobná je situace kolem oprav našich kostelů a kaplí. Podobná je i v našem postoji víry: věříme, že nám Pán pomůže? Přesně toto se stalo u opravy střechy a krovu kostela v Krásné Lípě: Rozsah prací na 5-6 let je oprava lodi kostela dle rozpočtu za cca 6mil.Kč. Minulý týden proběhlo výběrové řízení a vítězná firma provede práci za cca 4,5mil. Kč (mnohem levněji). Poté by měla přijít na řadu 2. etapa opravy kněžiště, sakristie a úžlabí k věži. Řeknete: to už tu nebudeme. Ale něco po nás zůstane! Díky Bohu, že jsme se dostali do programu PZAD, který hradí cca 85% nákladů z fondu Min. zemědělství (cca 3,82mil.Kč) – na nás zbyde 680tis.Kč.     

--------------------------------------------------------------------------

Ještě malou poznámku:

Naše farnost požádala Zastupitelstvo města Kraslice o dotaci pro nátěr dvou šindelových střech kostelů Sněžná a Kostelní; na každou ve výši 23.000Kč. Práce bude provedena horolezcem p. Abrhámem. Výsledek?

------------------------------------------------------------------------

KONTAKT: ŘKF Kraslice, Kpt. Jaroše 321/2 Kraslice; mobil: 724 204 702

www.farnostkraslice.estranky.cz email: fara.kraslice@seznam.cz

 
 


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 471620
Měsíc: 5165
Den: 233